Vergunning voor zwembad in tuin

Voordat je je eerste duik kunt nemen zijn er een aantal zaken om alvast rekening mee te houden. Zo heb je mogelijk een vergunning voor je zwembad in de tuin nodig, en gelden er een aantal regels voor de installatie. Om je goed voor te bereiden op jouw zwembadproject hebben we op deze pagina de belangrijkste informatie over dit onderwerp op een rij gezet.
Vind snel en eenvoudig je lokale zwembadaanleg specialist
Bespaar tot wel 40%
Hou geld over
Bespaar tot 40% op uw project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 5 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Uw klus door lokale topbedrijven

Een zwembad in je achtertuin biedt niet alleen (speel)plezier voor je kinderen. Zwemmen is ook stressverlichtend en biedt allerlei voordelen voor de fysieke gezondheid. Door dagelijks een paar banen te zwemmen versterk je je botten en spieren. Én houd je je conditie op peil.
Bij de installateurs van Zwembadaanleg-specialist.nl kun je terecht voor deskundig advies over de benodigde vergunningen en regelgeving. Bovendien staan onze installateurs klaar om jouw zwembad vakkundig te installeren.

Wanneer heb je een vergunning voor je zwembad nodig?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning voor een zwembad nodig wat klein tot middelgroot is en in de achtertuin aangelegd wordt. Deze installatie heeft namelijk vaak geen of weinig impact op de omgeving.
Er zijn echter wel wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een extra groot zwembad wilt bouwen. Of als het zwembad zichtbaar is vanuit de straat of de woning van je buren. Zowel de locatie, de afmetingen van het zwembad als de regelgeving in jouw buurt bepalen hoe het zit met de vergunningsplicht.

Hieronder vind je de situaties wanneer je wél een vergunning voor je zwembad nodig hebt:

  • Als je zwembad groter is dan 30 vierkante meter en als het zwembad inclusief afdekking hoger is dan 1,50 meter.
  • Wanneer het zwembad verder dan 30 meter van je woning staat heb je een bouwvergunning nodig
  • Als je huis een monument is of als je woont in een beschermd dorps- of stadsgezicht.
  • Als je ook een overkapping boven het zwembad wilt laten plaatsen
  • Als het zwembad overlast kan veroorzaken voor buren of zichtbaar is vanuit hun woning. De afstand tot de perceelsgrens moet minimaal 2 meter zijn.

 

Meldplicht in plaats van vergunning

Soms heb je geen vergunning nodig, maar geldt er wel een meldplicht. Dit betekent dat je de gemeente op de hoogte moet stellen van je bouwplannen. Je hebt bijvoorbeeld als je een zwembad wil altijd een bouwtekening nodig. Hierop staan de afmetingen, materialen en bouwwijze duidelijk beschreven. Deze bouwtekening moet de gemeente van te voren goedkeuren.

Dakkapel Amsterdam

Wat kost een vergunning voor je zwembad?

De kosten voor een vergunning voor je zwembad zijn verschillend per gemeente. Maar liggen gemiddeld tussen de €500 en €2.000. Het is belangrijk om altijd bij je gemeente na te vragen welke tarieven er precies gelden voor een vergunning voor een zwembad in de tuin. Dan kun je deze kosten alvast meerekenen in je budgetplan.

Vind snel en eenvoudig je lokale zwembadaanleg specialist

Vergunningsvrij zwembad bouwen

Plaats je het zwembad in je achtertuin en voldoen de afmetingen aan de eisen, dan heb je geen vergunning voor je zwembad nodig en kun je zonder vergunning aan de slag. Bij twijfel kun je online een vergunningscheck doen via omgevingsloket.nl. Onze installateurs kunnen je hierbij ook adviseren op basis van jouw plannen en het ontwerp.

Regelgeving zwembad in tuin

Hoewel je misschien geen vergunning voor je zwembad nodig hebt, zijn er nog andere belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden voordat je met het project kunt beginnen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij:

  • Grondwaterstand controleren
    Voordat je de diepte van het zwembad bepaalt, moet de grondwaterstand gecontroleerd worden. Dit is van invloed op hoe diep je het zwembad kunt maken. Is de grondwaterstand te hoog, dan kun je bronbemaling overwegen. Dit betekent dat het grondwater tijdelijk wordt weggepompt om droog te kunnen werken. De grondwaterstand moet minimaal 30 cm lager zijn dan de betonlaag van het zwembad om verzakkingen te voorkomen.

    Een eenvoudige berekening voor de minimale grondwaterstand is:
    Dikte van de vloer + diepte van het zwembad + 30 cm = minimale grondwaterstand.

  • Is de grond geschikt om te graven?
    Wil je een ingegraven zwembad? Dan moet je eerst nagaan of de grond geschikt is om een kuil te graven. Niet elke ondergrond kan het gewicht van een gevuld zwembad en de bijbehorende druk dragen. Onze specialisten beoordelen tijdens een oriënterend gesprek of de grond geschikt is. Grondsoorten zoals geel zand en klei zijn vaak goed geschikt. Ondergronden zoals veen of los zand zijn minder geschikt, omdat deze niet stabiel genoeg zijn voor het gewicht van een zwembad.

    Tip: Als de grond niet geschikt is om een zwembad in te graven, kun je altijd kiezen voor een opzetzwembad. Dit type zwembad kun je eenvoudig op de grond plaatsen zonder te graven. Bovendien kun je ‘m makkelijker verplaatsen.

  • Waarop letten bij een gat graven?
    Een zwembad uitgraven is haalbaar, vooral als het om een kleiner bad gaat. Het is bij het uitgraven erg belangrijk om de wanden schuin af te graven om instortingen te voorkomen. Daarnaast raden we aan om altijd een meter extra te graven in zowel de breedte als de lengte van het zwembad. Dit geeft je genoeg ruimte voor de installatie.

    Voor de diepte geldt:
    Diepte = diepte van het zwembad + vloerdikte + eventueel zandbed + dikte van de randtegels en cement.

Waar moet je naast een vergunning voor je zwembad nog meer op letten?

Naast de aandachtspunten rondom de installatie en de vergunning voor je zwembad, zijn er nog een aantal extra belangrijke zaken om op te letten:

Veiligheid
Het treffen van veiligheidsmaatregelen is essentieel, zeker als je jonge kinderen hebt. Een hek rondom het zwembad of een afdekzeil is een slimme oplossing. Zo’n afdekzeil zorgt niet alleen voor veiligheid, maar houdt het water ook langer warm en beschermt het tegen vuil. Zorg daarnaast ook voor goede verlichting. Dit is niet alleen sfeervol, maar voorkomt ook ongelukken in de avonduren. Tot slot is het ook voor je eigen veiligheid aan te raden om antislipmateriaal rondom het zwembad te plaatsen om uitglijden te voorkomen.

De ideale plek
Bij een kleine tuin is de locatie van plaatsing van je zwembad cruciaal. De vorm en locatie hebben direct invloed op hoe ruim de tuin aanvoelt. In smalle of krappe tuinen kun je bijvoorbeeld overwegen om het zwembad dicht bij het huis of het tuinhuis te plaatsen, zodat je meer open ruimte overhoudt.

Zorg ervoor dat je het zwembad op een plek plaatst met voldoende ruimte eromheen. Zo kun je bijvoorbeeld ligstoelen neerzetten en gemakkelijk rondom het zwembad bewegen. Houd ook rekening met de buren, zodat je privacy gewaarborgd blijft. Kies daarnaast voor een zonnige plek zodat je zwembadwater natuurlijk verwarmd wordt door de zon. Dit is niet alleen ideaal voor een aangename watertemperatuur, maar ook handig als je in de winter een zonneboilersysteem gebruikt om het water op te warmen.

Zwembad in een kleine tuin

Een kleine tuin betekent niet dat een zwembad onmogelijk is! Ook met beperkte ruimte zijn er genoeg mogelijkheden voor een zwembad.
Kleine zwembaden met afmetingen van bijvoorbeeld 2×3 of 3×4,5 meter en een diepte van 1,2 meter zijn al voldoende om te ontspannen en zelfs korte baantjes te trekken.

Is je tuin echt zeer beperkt in ruimte? Dan zijn er ook alternatieven om dat luxe zwembadgevoel alsnog te ervaren. Hoewel je in een kleiner zwembad misschien geen lange banen kunt zwemmen, biedt het nog steeds een prettige plek om te ontspannen.
Overweeg bijvoorbeeld een plunge pool— een compact zwembad van minimaal 2×2 meter, of een jacuzzi. Deze alternatieve opties nemen weinig ruimte in beslag en kunnen vaak zonder vergunning worden geplaatst. Bovendien zijn ze sneller en eenvoudiger te installeren dan een echt zwembad.

Waarom kiezen voor Zwembadaanleg-specialist?

Bij het aanleggen van een privé-zwembad is het wel zo prettig om samen te werken met een betrouwbare partij. Zwembadaanleg-specialist.nl verbindt je met erkende zwembadinstallateurs die de juiste stappen volgen—van advies over de vergunning voor je zwembad, tot het graven en plaatsen van je zwembad. Je werkt met lokale specialisten, wat betekent dat je bespaart op voorrijkosten en altijd iemand hebt die je wensen serieus neemt. Dankzij onze vergelijkingssite vind je eenvoudig de beste installateur in jouw regio.

TIP: Voordat u een zwembad laat plaatsen of zelf een zwembad plaatst, kijk even of u een vergunning nodig hebt!

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul uw gegevens in, zodat we de beste match voor u kunnen maken. U ontvangt binnen 24 uur maximaal 5 offertes voor de beste prijs.
2
Ontvang de offertes
U ontvangt verschillende offertes van onze partners. Vergelijk en bel met de partners voor de beste prijs.
3
Eén van onze partners gaat aan de slag bij u!
Na de vergelijking kiest u de beste partner. De partner gaat bij u aan de slag en verzorgt het gehele project.
Vind snel en eenvoudig je lokale zwembadaanleg specialist

Informatie gecontroleerd door Zwembadaanlegger Ruben Vink

Laatst geupdated: 2024
Lees meer over Ruben Vink

Veelgestelde vragen

Je hebt in principe vrije keuze hoe diep je je zwembad wilt maken. Maar we raden aan om een privé- zwembad niet dieper te maken dan 1,5 meter. Hoe dieper het zwembad is, hoe meer water erin zit. Wat ook kan betekenen dat het moeilijker is om het water schoon en helder te houden. Dit kan ook extra tijd en moeite kosten om de waterkwaliteit goed te controleren.

Ja, je moet chloor aanschaffen om het zwembadwater schoon en vrij van bacteriën te houden. Het is belangrijk om de chloorwaarde regelmatig te controleren en aan te passen. Over het algemeen moet je het water elke maand verversen. Maar dit is afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van het water.

Inhoudsopgave